Πως να διαλέξεις ποδοσφαιρικά παπούτσια

πως να διαλέξεις ποδοσφαιρικά παπούτσια

Όπως όλα τα αθλητικά παπούτσια έτσι και τα ποδοσφαιρικά παπούτσια που επιλέγεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο της επιφάνειας στην οποία σκοπεύεις να παίξεις. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές απλές συμβουλές για το πώς να επιλέξεις ένα ζευγάρι παπούτσια για ποδόσφαιρο.

Βρες ένα καλό κατάστημα αθλητικών ειδών με παπούτσια για ποδόσφαιρο

Είναι σημαντικό να βρεις τα πιο κατάλληλα ποδοσφαιρικά παπούτσια για εσένα, επομένως, πρέπει να αφήσεις το τοπικό σου κατάστημα εάν προσφέρει περιορισμένη ποικιλία και λίγες διαθέσιμες μάρκες. Επισκέψου ένα μεγαλύτερο αθλητικό κατάστημα για να είσαι σίγουρος ότι θα έχεις πολλές επιλογές.

Μάθε τις μάρκες και τα μοντέλα

Μην πηγαίνεις σε ένα κατάστημα και ζητάς απλά ένα ζευγάρι ποδοσφαιρικά παπούτσια. Αυτό είναι σαν να πηγαίνεις σε ένα κατάστημα κινητών τηλεφώνων και να αγοράζεις οποιοδήποτε τηλέφωνο! Πρέπει να μάθεις τις μάρκες και τα μοντέλα των ποδοσφαιρικών παπουτσιών. Κάνε μια έρευνα πρώτα σχετικά με τις προδιαγραφές των ποδοσφαιρικών παπουτσιών. Έχε στο νου σου πως αυτό δε σημαίνει να παρακολουθείς διαφημίσεις Nike ή Adidas. Υπάρχουν ανταγωνιστικές και αξιόπιστες μάρκες που μπορείς να βρεις στην Ελλάδα εκτός από τις συνηθισμένες. Ούτως ή άλλως, πρέπει να επιλέξεις ένα ζευγάρι παπουτσιών που θα αξίζει την επένδυση.

συμβουλες για να διαλέξεις ποδοσφαιρικά παπούτσια
συμβουλες για να διαλέξεις ποδοσφαιρικά παπούτσια

Δοκίμασε τα ποδοσφαιρικά παπούτσια πριν τα αγοράσεις

Μπορεί να φαίνεται πολύ ανόητο, αλλά μερικοί άνθρωποι δεν δοκιμάζουν τα παπούτσια που αγοράζουν! Μην αγοράσεις ποτέ ένα ζευγάρι ποδοσφαιρικά παπούτσια μόνο και μόνο επειδή νομίζεις ότι θα σου πηγαίνουν ή επειδή τα φοράει ο Κριστιάνο Ρονάλντο ή ο Λιονέλ Μέσι. Αγόρασε τα μόνο εάν τα αισθάνεσαι άνετα. Εάν τα αισθάνεσαι πολύ σφιχτά, δοκίμασε τα επόμενα. Ποτέ μην θυσιάζεις την άνεση για την τιμή ή την εμφάνιση.

Bonus tip για το σωστό μέγεθος

Ένας γενικός κανόνας είναι να υπάρχει ένα κενό από 0,50 έως 1,3 εκ μεταξύ των ποδιών και της μύτης των παπουτσιών. Έτσι, εάν έχεις κενό ενός αντίχειρα μεταξύ των ποδιών και της μύτης των παπουτσιών, τότε είναι πολύ μεγάλα. Ο σωστός χώρος που πρέπει να έχεις είναι περίπου ένα μικρό δαχτυλάκι μεταξύ των δακτύλων του ποδιού και της μύτης των παπουτσιών. Εάν τα δάχτυλα των ποδιών σου «χτυπάνε» στο κουντεπιέ των παπουτσιών, τότε είναι πολύ σφιχτά και πρέπει να δοκιμάσεις ένα μέγεθος μεγαλύτερο.

Συμμερίσου τη θέση σου στο παιχνίδι

Η γνώση του στυλ παιχνιδιού σου και της θέσης που θέλεις να παίξεις θα καθορίσει τον τύπο των ποδοσφαιρικών παπουτσιών που πρέπει να αγοράσεις.

Για παράδειγμα:

Επιθετικός – Αγόρασε ένα ελαφρύτερο ζευγάρι παπουτσιών για να μπορείς να επιταχύνεις και να αλλάζεις γρήγορα κατεύθυνση.

Μέσος – Αγόρασε ένα ζευγάρι παπούτσια που προσφέρει καλύτερο έλεγχο και άνεση.

Αμυντικός – Αγόρασε ένα ζευγάρι παπούτσια που προσφέρει ελαφρώς περισσότερη προστασία και επιτρέπει σταθερές και καθαρές πάσες.

Συνοπτικά, εάν δεν είσαι σίγουρος για το πού πρόκειται να παίξεις ποδόσφαιρο, αγόρασε ένα βασικό ζευγάρι ποδοσφαιρικών παπουτσιών για γρασίδι με πλαστικές τάπες. Αυτά είναι τα πιο ευέλικτα και είναι εξίσου καλά για το γρασίδι, για τα λασπωμένα γήπεδα, αλλά και για τον τεχνητό χλοοτάπητα.

Θυμήσου: ποτέ μην προσπαθήσεις να φορέσεις ποδοσφαιρικά παπούτσια σε εσωτερικούς χώρους ή σκληρές επιφάνειες. Εκτός από την εύκολη απώλεια της ισορροπίας σου, θα διακινδυνεύσεις να στραμπουλίξεις τον αστράγαλο σου.

Πως επιλέγω ποδοσφαιρικά παπούτσια

Αυτά που πρέπει να λάβεις υπόψιν για να αγοράσεις τα κατάλληλα ποδοσφαιρικά παπούτσια είναι.
Το έδαφος που θα παίξεις ποδόσφαιρο.

Ανάλογα την επιφάνεια θα βρεις παπούτσια με κωδικό AG Artificial Ground (για τεχνητό γρασίδι), SG Soft Ground (μαλακό έδαφος), FG Firm Ground (έδαφος με γρασίδι), παπούτσια με σχάρα (Blades), για εσωτερικό χώρο (IN Indoors), AG All Groung για κάθε έδαφος και τα TF turf boots για χλοοτάπητα, σκληρά ποδοσφαιρικά για να αντέχουν στη φθορά.

Σε κάθε περίπτωση ο προπονητής θα σου δώσει σίγουρα τις σωστές οδηγίες και σε σχέση με τη θέση που παίζεις θα χρειαστείς είτε ποδοσφαιρικά παπούτσια με αντοχή σε πλευρικές κινήσεις και σταθερότητα είτε ελαφριά για εκρηκτικότητα είτε αυτά όπου θα κερδίζει ο έλεγχος της μπάλας η άνεση και η πρόσφυση για να αντέξεις και τα 90 λεπτά του αγώνα!

Αν παίζεις ποδόσφαιρο σε φυσικό γκαζόν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο έδαφος αν είναι βρεγμένο ή στεγνό αφού μπορεί να αποθηκεύσει πολλή υγρασία μετά από βροχή. Τα ποδοσφαιρικά παπούτσια φυσικού χλοοτάπητα έχουν καρφιά, παρέχουν εξαιρετικές ιδιότητες τρεξίματος αλλά και κρατήματος.
Εάν βρέχει, το γκαζόν είναι φυσικό να είναι μαλακό και λασπωμένο, πράγμα που απαιτεί μεγαλύτερες σχάρες που να διεισδύουν βαθύτερα στο έδαφος, εξασφαλίζοντας έτσι αντοχή στην ολίσθηση.
Αυτές οι σχάρες συνοψίζονται κάτω από τη συντομογραφία SG, που σημαίνει Soft Ground.
Με αυτόν τον τύπο σχάρας, παρέχονται εναλλάξιμα στηρίγματα διαφορετικών μηκών, τα οποία μπορούν να βιδωθούν ανάλογα με την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου και να δώσους εκπληκτικό κράτημα.

Το ποδόσφαιρο είναι διασκέδαση και αθλητισμός όμως χωρίς το σωστό ζευγάρι παπουτσιών ποδοσφαίρου, δεν υπάρχει δράση, ταχύτητα, ασφαλές κράτημα, σταθερότητα ή κινητικότητα στην αντίστοιχη επιφάνεια.

Ανεξάρτητα αν παίζετε σε φυσικό ή τεχνητό γρασίδι στο χώμα ή ακόμα και σε κλειστό χώρο στο Athlitika.gr θα βρείτε παπούτσια ποδοσφαίρου από γνωστές μάρκες όπως τα Adidas, Nike, Under Armour, Puma για διάφορες επιφάνειες και στις πιο καλές τιμές.

Δες εδώ παπούτσια για ποδόσφαιαρο

Φυσικά μπορείτε να βρείτε επίσης μεγάλη ποικιλία από κομψά και λειτουργικά ρούχα ποδοσφαίρου. Φανέλες, σορτς, εμφανίσεις ομάδων και ρούχα προπόνησης. Επίσης ανακαλύψτε καταπληκτικό εξοπλισμό ποδοσφαίρου, όπως κάλτσες, επικαλαμίδες, τσάντες προπόνησης και φυσικά μπάλες ποδοσφαίρου με εξαιρετικά χαρακτηριστικά.